< Tilbage

Hingste i Herning gennem 40 år02-03-2019 - 11:53

Familien Schmidt fra Bøgegården i Bolderslev har været en del af Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning helt fra begyndelsen – i år har familien igen hingste med til kåring og blandt dem Årets Hingsteføl (video)

Jørgen Schmidt er fjerde generation på Bøgegården i Vollerup ved Bolderslev, og hans sønner Jacob og Jeppe er femte. Sammen med sin kone, Stina, driver Jørgen gården, som han overtog fra sine forældre Irma og Theodor Schmidt for 15 år siden. Og hvert år siden da, har de fremstillet hingste til kåring i Herning, som hans far gjorde det for første gang i Herning for 40 år siden.

 

Det er Jørgen, som står for alt med klargøring af heste til forbesigtigelse, hingstekåring og hoppekåring. Familien Schmidt har i mange år haft et godt samarbejde med springrytter Jesper Meyenburg, mens det er Maria Christensen som står for uddannelsen af staldens dressurhingste. Femte generation på gården, 14-årige Jacob er godt på vej til at følge sin far og bedstefars fodspor, idet han er international springrytter, og det er også ham, som skal ride den 4-årige avlshingst Bøgegårdens Bamuda e. Balou, som stiller til færdigkåring i Herning.

 

Joy bragte lykke til stutteriet
Theodor gjorde noget vildt i 1972. Han faldt for et meget ædelt hoppeføl e. Martell/Mangon ud af den tyske holstenerstamme 108 B. Han købte føllet, der hed Joy, hos opdrætteren Schmidt-Sørensen i Gråsten og betalte 5.000 kr. for det.

Joy blev mor til de kårede hingste Castor og Laszlo (Locky-Spiet) samt nogle døtre, der blev meget værdifulde avlshopper for Irma og Theodor, heriblandt Locarno-døtrene Lykke og Leana, der begge blev elitehopper og har gjort hoppestammen til en af de stærkeste i Dansk Varmblod.
Særligt har Lykke og hendes datter, elitehoppen Lajka e. Lagano, skabt stor avlersucces for familien Schmidt, og det har resulteret i utallige topsportsheste, medaljehopper og kårede hingste.

Lajka har ikke blot givet særdeles gode springegenskaber, men også super type og fremragende gangarter. Således er hun også stammor til årets dressurbetonede hoppe i 2006, Bøgegårdens Don Romina e. Blue Hors Don Schufro/Lionell, som er mor til materialprøvevinderen og fløjhingsten Sezuan, der tre gange har vundet UVM i dressur.

 

Fire unghingste til kåring
Ved kåringen i år fremstiller Stina og Jørgen Schmidt to springbetonede hingste i 3-års holdet: Bøgegårdens Gladiator efter deres hjemmeavlede hingst Bøgegården Gladiola, som lige nu er særdeles godt på vej mod den store sport. Også hingsten mor er hjemmeavlet, Bøgegårdens Celina, og Laika finder man i tredje led i afstamningen. Den anden springbetonede hingst, Apondio er også efter Bøgegården Gladiola med Bøgegårdens Apollo som morfar og denne hingst er opdrættet af Peder Frederiksen i Ribe.

 

Familien på Bøgegården fremstiller også to unge dressurbetonede hingste, og her samles interessen sig helt naturligt om Bøgegårdens Santiago Bernabéu, der blev Årets Hingsteføl i Dansk Varmblod, den topelegante, langbenede hingst er efter Bøgegårdens Santiago, trukket på hoppen Bøgegårdens Ladonna efter Bøgegårdens Laurino, og her finder vi elitehoppen Lajka i fjerde led.
Nørballes Just Do It e. Bøgegårdens Santiago/Michellino opdr. Helle Juhler er den anden dressurbetonede unghingst, som familien fremstiller i Herning. I alt skal de have 15 heste med, hvoraf to af dem skal gå Unghestechampionat.

Det er noget af en flok at holde styr på, men Jørgen glæder sig til at vise hingstene i Herning. – Det er altid sjovt at komme til Herning, men det er især sjovt, når man har hingste med af den kvalitet vi har med i år, fastslår han.

Hele familien skal med til Herning, hvor de bor i campingvogne på området. Det er en god tradition, og noget både børn og voksne ser frem til.

Der er ingen tvivl om, det bliver særdeles spændende for familien på Bøgegården, hvor de især glæder sig til at vise Bøgegårdens Santiago Bernabéu for dommere og publikum. Hvad ser Jørgen så mest frem til: - Jeg glæder mig til mandag morgen efter Herning, ler Jørgen, og skynder sig derefter at korrigere sig selv: - Det er sjovt, hvert eneste år, det er for os årets højdepunkt. Og jeg glæder mig til at mødes med alle kollegerne. Nogle år er naturligvis sjovere end andre, men lige netop i år glæder jeg mig ekstra meget, for jeg syntes vi har rigtig fine hingste med, slutter Jørgen Schmidt.

Se mere på Bøgegårdens hjemmeside HER

< Tilbage

Showet starter om

D
H
M

Præsenteres af

Dansk Varmblod

Hovedsponsorer

Vil du med?

Køb billetter her